Pepparkakor

Food, Sweet | December 28th, 2010 | RSS Feed

My favourite recipe for swedish Christmas gingerbreads. In Swedish.

(ca 150 st)

Pepparkakor

Ingredienser:

  • 200 g margarin
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 dl (mörk) sirap
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk nejlikor
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk pomeransskal, malet eller rivet
  • 2 tsk bikarbonat
  • ½ dl vatten
  • 1 ägg
  • 8-9 dl (ca 400 g) vetemjöl
  1. Lägg margarin, socker, sirap och kryddorna i en kastrull.
  2. Värm ingredienserna försiktigt till margarinet har smält och låt därefter blandningen kallna.
  3. Lös upp bikarbonatet i vattnet och tillsätt det.
  4. Rör ner ägg och blanda i vetemjöl.
  5. Lägg på folie och låt degen vila på svalt ställe över en natt.

Nästa dag:

  1. Sätt ugnen på 175 grader celsius.
  2. Kavla ut degen tunt, ca 2mm, på mjölat bakbord och tag ut kakor med mått.
  3. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Grädda i 6-8 minuter.
  5. Låt kakorna svalna på plåten.
  6. Garnera eventuellt pepparkakorna med kristyr.

Leave a Reply