Saftig rabarberpaj med kokosdoftande mandeltäcke

Food, Pastries | June 5th, 2013 | RSS Feed

Ta vara på rabarbersäsongen. Efter midsommar, säger de som vet, att det är stopp på rabarberskördet. Då skall rabarbern samla nya krafter inför nästa år. Bäst att passa på att njuta innan dess.

Pajskal

  • 3 dl mjöl
  • 150 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 äggula

Mandeltäcke

  • 1 dl mandlar
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg (1 ägg + 1 vita)

Fyllning

  • rabarber
  • hallon

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mixa mandlar och kokosflinor till ett fint mjöl. Blanda i socker, ett ägg och en äggvita. Ställ undan.
  3. Fördela smöret i mjöl och salt. Arbeta in en äggula och arbeta ihop degen.
  4. Tryck ut degen i en pajform. Se till att degen går upp strax över formens kant, vilket gör att kanterna inte glider ner under förgräddningen.
  5. Förgrädda botten i nedre delen av ugnen ca 5 min (tills ytan blir matt istället för blank).
  6. Skär rabarbern i centimeterstora bitar.
  7. Täck formens botten med rabarber. Strö eventuellt över några hallon. Häll över kokosblandningen.
  8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  9. Låt svalna en stund och servera med vaniljvisp.

Leave a Reply