Havets (och strandens) läckerheter

Biology, Food | August 17th, 2014 | 2 Comments | RSS Feed

Att spendera en sommar på en marinbiologiska forskningsstation på en ö i Bohuslän tillsammans med professorer, kockar och (blivande) biologer kan definitivt inspirera till nya äventyr i köket. Visste du till exempel att mossdjuret Flustra foliacea doftar citron och att rödalgen Dilsea carnosa smakar stekt ägg? Jag och min likasinnade rumskompis tog i ordentligt och testade att äta det mesta.  Här följer recept på några av våra gourmandiska upplevelser.

Grillade japanska jätteostron

  • 1 back ostron (Crassostrea gigas)
  • 200 g smör
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk soja
  • 1 knippe persilja
  1. Tänd grillen.
  2. Hacka vitlök och persilja fint. Bryn vitlöken i en del av smöret. Låt resten av smöret smälta ner tillsammans med vitlöken. Tillsätt soja och låt puttra någon minut. Tag av från värmen och tillsätt persiljan.
  3. Lägg ostronen på gallret och vänta till de öppnar sig. Servera tillsammans med smörsåsen.

Sågtångsbakad potatis

  • sågtång (Fucus serratus)
  • färskpotatis
  • salt
  • olja
  1. Skölj och rensa tången väl.
  2. Tänd grillen eller sätt på ugnen.
  3. Dela potatisen i lagom stora bitar. Strö över salt.
  4. Gör foliepaket isolerade med tång, lägg i potatisen och ringla över olja.
  5. Grädda i ca 30 min.

Gratäng med skräppetare

  • ca 5 st skräppetare (Saccharina latissima)
  • 200 g  färska champinjoner
  • 1 pkt svarta bönor
  • riven ost

Ostsås

  • 1 liter mjölk, gärna röd
  • 50 g smör
  • 5 msk mjöl
  • 2 dl riven ost
  • salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 pkt krossade tomater
  • matolja
  • rökt paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
  1. Skölj och rensa taren noga. Klipp bort stjälk och toppdel (toppen är äldst och ofta mest sliten). Dela i lagom “lasagneplattestora” bitar.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tareplattorna på en plåt och låt torka medan du förbereder resten.
  3. Ostsåsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop med mjölet. Fortsätt vispa och häll i mjölken, lite i taget. Koka upp och låt koka i ca 5 min. Rör hela tiden så att såsen inte bränner fast i botten. Tag kastrullen av plattan och rör i osten. Smaka av med salt.
  4. Tomatsåsen: Hacka löken och bryn den tillsammans med olja. Slå på tomatkrosset. Låt puttra tills såsen tjocknar. Smaka av med kryddorna.
  5. Skiva champinjonerna och stek lätt.
  6. Skölj bönorna.
  7. Tag taren ur ugnen och höj temperaturen till 225 grader.
  8. Varva ostsås, tareplattor, tomatsås, champinjoner och bönor i en stor ugnsfast form.
  9. Grädda nederst i ugnen i ca 30 min.

Svamptångsomelett

  • Gaffelgrenad svamptång (Codium fragile)
  • färsk gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • ägg
  • grädde
  • salt
  • peppar
  1. Skölj och rensa svamptången noga.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tången på en plåt och låt torka 1-2 timmar. Rör om då och då.
  3. Finhacka lök och tång. Stek tillsammans i rikligt med smör. Lägg åt sidan.
  4. Blanda ägg och grädde. Häll i upphettad, väl infettad panna. Stek till önskad omelettkonsistens.
  5. Toppa omeletten med lök- och tångblandningen och några skivor god ost. Vik samman och servera.

Karragentångspudding

  • 1 glas karragentång (Chondrus crispus)
  • 1 glas vatten
  • 2 ½ glas mjölk
  • ½ glas hallonsylt eller färska bär
  1. Skölj och rensa karragentången noga.
  2. Koka tången tillsammans med vattnet i ca 30 min, tills vattnet känns geléartat.
  3. Tillsätt mjölken och koka i ytterligare några minuter.
  4. Sila bort tången.
  5. Blanda i sylt eller bär.
  6. Fördela i glas eller skåla och låt stelna i kylskåp i några timmar.
  7. Servera med grädde samt extra bär eller sylt.

Glasörtsallad

  • glasört (Salicornia europaea)
  • salladsblad
  • körsbärstomater i flera färger
  • olivolja
  • citronsaft
  • salt
  • peppar
  1. Skölj glasörten och klipp bort torra stjälkbitar. Dela i önskad storlek.
  2. Riv salladen och lägg i en skål.
  3. Dela tomaterna i halvor och blanda med salladen.
  4. Strö över glasört. Ringla över olja och smaka av med kryddorna.

Knöltångsbröd

  • knöltång (Ascophyllum nodosum)
  • 1 deg för matbröd
  1. Skölj och rensa tången noga.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Bred ut tången över en stor plåt. Torka i ugnen i några timmar, tills tången är helt torr. Sänk värmen till 100 grader efter första halvtimmen. Rör om då och då.
  3. Mixa tången till ett grovt pulver.
  4. Gör din deg som vanligt. Ersätt brödkryddor med 15-20 g torkad knöltång.
  5. Baka ut, låt jäsa, grädda och servera ljummet med smör och ost.

Sommarpannkakor med doftande gulmåra

  • 1 bukett gulmåra (Galium verum)
  • 3 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • smör

Citronsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 färsk citron
  • 1-2 msk florsocker
  1. Vispa samman mjöl, mjölk, ägg och salt.
  2. Plocka av blommorna från gulmårestjälkarna och rör ner i smeten.
  3. Stek pannkakor i smöret.
  4. Sås: Riv skalet från en citron. Blanda med crème fraiche och önskad mängd socker.
  5. Servera pannkakorna med citronsås.

  1. Åh, hjälp. Glömt bort att det faktiskt var så mycket olika saker vi testade i somras! Superfin dokumentering av galenskaperna! ;)

    Lovisa - October 6th, 2014 at 23:20
  2. Men du glömde älgörtssaften! :D

    Lovisa - October 6th, 2014 at 23:21

Leave a Reply