Chokladchiligryta & hembakt tortilla

Bread, Food | August 18th, 2014 | RSS Feed

En höstig sensommarkväll efter en regnig promenad kan man ibland behöva värme inifrån. Då är den här grytan det perfekta sällskapet. Sen skadar det ju inte med en trevlig medkock heller!

Chokladchiligryta

  • 1 st mild gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 pimente de neyde
  • 20 g mörk choklad
  • salt & svartpeppar
  • 1 pkt svarta bönor

Tortillas (10 små bröd)

  • 4 dl rågsikt
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 dl olja
  • 1 ½ dl vatten
  1. Blanda rågsikt, salt och bakpulver. Tillsätt olja och vatten. Rör till en smidig deg. Täck över och låt stå svalt ½ timme.
  2. Hacka löken grovt. Bryn i en kastrull. Tillsätt den krossade tomaten och låt puttra.
  3. Hacka chilin fint. Riv chokladen. Rör ner i grytan och smaka av med salt och peppar.
  4. Dela degen i 10 bitar och rulla till bollar. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock.
  5. Grädda bröden i torr stekpanna på medelvärme, någon minut på varje sida. Lägg bröden under bakduk.
  6. Skölj bönorna, rör ner dem i grytan och låt koka upp.
  7. Servera chiligrytan med brödet, färsk mangold och kvarg.

Leave a Reply