Bread made with saplings of stinging nettle. [Swedish]
- 1 liter färska nässlor (ca 1 ½ dl förvällda nässlor)
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g margarin
- 1 dl solrosfrön
- 1 ägg
- 1 msk salt
- 2 dl rågflingor
- 5 dl vetemjöl special
- 10 dl rågsikt
Gör såhär:
- Skölj nässlorna noga och rensa bort fula eller hårda delar.
- Koka upp vatten och salt.
- Lägg i nässlorna och låt sjuda i 1-2 minuter.
- Häll av spadet och krama ur det sista vattnet ur nässlorna.
- Hacka nässlorna grovt.
- Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke, häll över degspadet och rör tills jästen löst sig.
- Blanda i övriga ingredienser och knåda eller kör degen i maskin i 15 min.
- Häll upp degen på mjölat bord och låt jäsa i ca 30 min.
- Dela degen i två delar. Dra ut den delarna till långa bröd, dela på hälften och tvinna varje del kring sig själv. Vik försiktigt in ändarna och lägg upp på plåtar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa i ytterligare ca 30 min.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.