Nässelbröd

Bread, Food | May 25th, 2011 | RSS Feed

Bread made with saplings of stinging nettle. [Swedish]

Ingredienser:

  • 1 liter färska nässlor (ca 1 ½ dl förvällda nässlor)
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g margarin
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 ägg
  • 1 msk salt
  • 2 dl rågflingor
  • 5 dl vetemjöl special
  • 10 dl rågsikt

Gör såhär:

  1. Skölj nässlorna noga och rensa bort fula eller hårda delar.
  2. Koka upp vatten och salt.
  3. Lägg i nässlorna och låt sjuda i 1-2 minuter.
  4. Häll av spadet och krama ur det sista vattnet ur nässlorna.
  5. Hacka nässlorna grovt.
  6. Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37 grader.
  7. Smula jästen i en bunke, häll över degspadet och rör tills jästen löst sig.
  8. Blanda i övriga ingredienser och knåda eller kör degen i maskin i 15 min.
  9. Häll upp degen på mjölat bord och låt jäsa i ca 30 min.
  10. Dela degen i två delar. Dra ut den delarna till långa bröd, dela på hälften och tvinna varje del kring sig själv. Vik försiktigt in ändarna och lägg upp på plåtar.
  11. Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa i ytterligare ca 30 min.
  12. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Leave a Reply