Rosenmarmelad

Food, Sweet | July 9th, 2011 | RSS Feed

Perfekt att använda tillsammans med goda ostar, på sommarens fester och utflykter!

Ingredienser:

  • 1 liter rosenblad (tex. vresrosor)
  • 1 liter vatten
  • 1 kg syltsocker
  • 1 citron
  • 1 liten kvist rosmarin

Gör så här:

  1. Plocka kronbladen från starkt doftande, nyutslagna, röda eller rosa, rosor. Var noga med att rosorna inte skall vara besprutade.
  2. Skölj bladen noga.
  3. Koka upp vattnet.
  4. Lägg i rosenbladen Sänk värmen och låt bladen sakta sjuda tills de känns mjuka. Rör om då och då.
  5. Riv skalet på citronen. Pressa ut saften.
  6. Tillsätt sockret och citronsaften och låt alltsammans koka tills marmeladen börjat tjockna, ca 20 min. Lägg i rosmarinkvisten mot slutet av kokningen.
  7. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

Marmeladprovet: Slå upp lite marmelad på en kall tallrik och kyl det snabbt. Dra ett streck med en sked genom massan. Rinner den inte samman utan stannar med geléaktiga kanter är marmeladen färdig.

Leave a Reply